16-05-2015

Zaterdag 16 mei - GPS bootje

Update: de luchtopnames van vorige week zijn (nog) niet gelukt. Tijdens de eerste oefenvlucht zonder camera bleken sommige lijmverbingen verduurd. De hevel van het richtingsroer brak af tijdens het vliegen. Crashlanding in een hoog en zacht grasveld.

Vliegles aan jonge piloten


 
 Uit het prototypenlab: een GPS bootje. Uitgerust met GPS en een electronisch compas. Werkt boven verwachting nauwkeurig. Leuk nu om nieuwe algoritmes te bedenken om het geheel exact op koers te laten varen. Zie het filmpje verderop.
Het apparaat wordt met RC zender en ontvanger aangestuurd tijdens handbediening. De output van de ontvanger voor de servo's wordt met een Arduino opgevangen en gecombineerd met de gewenste gegevens van de GPS sturing.


Bij het stap voor stap ontwikkelen van de software bleek er gaandeweg een probleem te ontstaan dat de pwm-uitsturing van de Arduino (om de servo's te regelen) steeds onnauwkeuriger werd. Ik wijd dit aan de hoeveelheid van taken waar ik de Arduino mee opzadelde. (GPS, compas, RC input output, LCDscherm, serieel, etc). Op een gegeven moment twee Arduino's gepakt. De ene verzorgt GPS, compas en route calculatie, de tweede verzorgt de ontvangst van de RC signalen en de verwerking daarvan. Beide Arduino's "praten" via hun seriele uitgang.

Het bootje is verrassend snel, ik durf niet op maximale snelheid te varen omdat alles wel waterproof lijkt, maar niet is ;-) De meerkoeten en de ganzen staan de hele tijd in aanvalsstand om deze indringer weg te jagen. Beiden zijn we terughoudend en respectvol...
Het is een raar gevoel om tegen het bootje te zeggen: "doe je ding" en dan gaat hij lekker eigenwijs op pad.
Nu nog een ultrasoon afstandsmeter en dan ontwijkt hij ook nog obstakels...Altijd genoeg te doen en te verzinnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hi, bedankt voor je reaktie.
Zodra ik het bericht gelezen heb zal ik er zo snel mogelijk op reageren.

Pieter